Thread Closed 
XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
3rd Jul, 2013, 07:46 PM
Post: #1
XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
XBian 1.0 Beta 1.1 is an hotfix update for XBian 1.0 Beta 1, you can upgrade to XBian 1.0 Beta 1.1 from XBian 1.0 Alpha 5 or XBian 1.0 Beta 1

in case of issues, please do the also the following: http://forum.xbian.org/thread-1077-post-12374.html#pid12374

NOTE: For advanced users only!

Changelog
  • Bumped kernel to 3.9.8
  • Fix for getting out of memory while creating the initramfs (was an issue for 256MB pi's)
  • Fixed the bootorder issues
  • Fixed xbian-config-shell layout issue
  • Fix for rpcbind not being started
  • Fix for lirc binaries not being executable
  • Improved initramfs creation speed
  • Fix for usb HDD's not being mounted
  • Fixed libtiff4 issue
  • Fixed libmad0 issue
  • Fixed some xbian-config bugs

Under the hood: (expert features)
  • there is experimental "partswap" parameter accepted in cmdline.txt which triggers creation of swap partition in the size of 256mb at the end of boot device. then, /var/swapfile as swap device is not used
  • /etc/default/xbmc configuration file allows to specify processes, which must be started before xbmc will be launched (by default xbmc waits for all filesystems listed in /etc/fstab to mounted and network has been started
  • start of xbmc does not mean, that all services are started. since beta1, the service launch is not controlled by order, but is paralleled and depends on events and conditions
  • in case of need to enter recovery shell, there are few possibilities: attached usb keyboard (directly on RPI) and press down and hold shift key. or, rescue/rescue_late parameters in cmdline.txt, which will drop to shell rescue - very early in the boot process or rescue_late - just before /sbin/init will be called from real root partition (with rootfs mounted under /rootfs). also, standard init= parameter works the same way as on other linux distros
  • "debug" in cmdline.txt will cause detailed outputs to screen. kernel loading, but service starting process as well as fstab mounting process. finaly, initramfs init script log is saved to /run/initramfs and can be used for further analyze
  • root= parameter in cmdline.txt can be a device or LABEL= / UUID= parameter now. this will help in situation where more usb drives are attached to the system and changing /dev/sdx name each reboot.

How to get it
Upgrading from XBian 1.0 Alpha 5
Code:
sudo su
service xbmc stop
echo "deb http://dikonist.asuscomm.com:82/XBian/APT/ wheezy main" >> /etc/apt/sources.list
apt-get update
apt-get -u -o  APT::Force-LoopBreak=1 install xbian-update

You will be prompted to type: Yes, do as I say!  Do this and press enter
After some time a blue screen will apear, select "Guess optimal character set" & press enter

Upgrading form XBian 1.0 Beta 1
Code:
sudo su
stop xbmc
echo "deb http://dikonist.asuscomm.com:82/XBian/APT/ wheezy main" >> /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbian-update -y

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 08:21 PM
Post: #2
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
My SSH UI looks kinda messed up Tongue


Attached File(s) Thumbnail(s)
   
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 08:55 PM
Post: #3
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
Upgrade Beta1: You don't need the sudo on:
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbian-update -y

as you are already root.

Error messages noted: May not be relevant.

3) Turning off rainbow screen
tune2fs 1.42.5 (29-Jul-2012)
tune2fs: No such file or directory while trying to open /dev/mmcblk0p2[/root/@]
Couldn't find valid filesystem superblock.

17) updating sysv init scripts and adapting system
insserv: /etc/init.d/watchdog: No such file or directory
insserv: /etc/init.d/xbmc: No such file or directory
insserv: /etc/init.d/hwclock.sh: No such file or directory
insserv: /etc/init.d/console-screen.sh: No such file or directory

Success: adding /boot to /etc/fstab
Error: 001-tmpfs.patch can't be applied
Error: 002-sysctl.patch can't be applied

-----------xbian-config (xbmc) -----------------------------------------
xbian-config (xbmc) errors - On Github
Gui resolution
Services and packages not correct
Unmounts/mounts all usb HDD
script fails on exit.

----------- other -------------
/etc/motd needs updating to reflect the new release.

16:02:51 T:3042590720 ERROR: GetDirectory - Error getting /home/xbian/.xbmc/media/Fonts/
16:02:51 T:3042590720 ERROR: GetDirectory - Error getting special://home/media/Fonts/
Created the folder - didn't see message again!

----------- Update 7-7-13 -----------------

Since the latest update, I haven't noticed errors.

------------ Update 9-7-13 --------------------------------
xbmc xbian-config - Update to 1.0-1.3 - Error package not found in repository
ssh xbian-config - Packages -> awk line 1 syntax error.
xbmc.log ERROR: DBus: Error org.freedesktop.UDisks.Error.PermissionDenied - Not Authorized **(This is normal and can be ignored)**
dmesg: init: Unable to connect to the system bus: Failed to connect to socket /var/run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory

Please read before you post
How to post a log file

If you liked my help, click on "Thanks" to show your appreciation.
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 09:34 PM
Post: #4
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(3rd Jul, 2013 08:21 PM)Smultie Wrote:  My SSH UI looks kinda messed up Tongue

can you post output of "env" from ssh console of your xbian, but also "env" directly in the macosx terminal ?
also please "locale" run in both consoles. thanks.

mk

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 09:36 PM
Post: #5
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(3rd Jul, 2013 09:34 PM)mk01 Wrote:  
(3rd Jul, 2013 08:21 PM)Smultie Wrote:  My SSH UI looks kinda messed up Tongue

can you post output of "env" from ssh console of your xbian, but also "env" directly in the macosx terminal ?

mk

Macosx terminal:
....
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 09:41 PM
Post: #6
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(3rd Jul, 2013 08:55 PM)IriDium Wrote:  17) updating sysv init scripts and adapting system
insserv: /etc/init.d/watchdog: No such file or directory
insserv: /etc/init.d/xbmc: No such file or directory
insserv: /etc/init.d/hwclock.sh: No such file or directory
insserv: /etc/init.d/console-screen.sh: No such file or directory

Success: adding /boot to /etc/fstab
Error: 001-tmpfs.patch can't be applied
Error: 002-sysctl.patch can't be applied

this text output if there for debugging, if 1.1 installed to beta1, re-adding changes will fail (because they are already applied on beta1).

the beta 1.1 package can be used to upgrade alpha5 too. this debug info will not remain for next releases. has sense only for dev team more or less.

(3rd Jul, 2013 09:36 PM)Smultie Wrote:  LC_CTYPE=UTF-8
_=/usr/bin/env
[/quote]

can you try:

LC_CTYPE="" ssh xbian@ipaddress

and then xbian-config ? if it works, can you test editing "/usr/local/include/xbian-config/functions/language", and on line 50 change

"LANG=$LANG gettext xbian xbian-config.$1"
to
"env -i LANG=$LANG gettext xbian xbian-config.$1"

then try with standard ssh command.

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 10:40 PM
Post: #7
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(3rd Jul, 2013 09:41 PM)mk01 Wrote:  [quote='IriDium' pid='12358' dateline='1372848938']

can you try:

LC_CTYPE="" ssh xbian@ipaddress

and then xbian-config ? if it works, can you test editing "/usr/local/include/xbian-config/functions/language", and on line 50 change

"LANG=$LANG gettext xbian xbian-config.$1"
to
"env -i LANG=$LANG gettext xbian xbian-config.$1"

then try with standard ssh command.

First part worked.
What's the default root name and password?
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 11:08 PM
Post: #8
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
root user is disabled by default.

you can enter roots console by "sudo -i".
this command is not only getting rights of id=0 and gid=0, but all .rc and .profile scripts are run as for user root.

why do you ask?

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
3rd Jul, 2013, 11:09 PM
Post: #9
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
So how can I change the file?
Find all posts by this user
4th Jul, 2013, 12:25 AM
Post: #10
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
@Smiltie What version of OSX are you running and did you upgrade from Beta1 or Alpha5?
I've just logged on with my Mac (10.4) and Xbian-config looks perfect. I was using standard terminal, what program are you using?
Try terminal and see if that is better.

Please read before you post
How to post a log file

If you liked my help, click on "Thanks" to show your appreciation.
Find all posts by this user
4th Jul, 2013, 12:32 AM
Post: #11
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(3rd Jul, 2013 11:09 PM)Smultie Wrote:  So how can I change the file?

as xbian user :

"sudo nano /usr/local/include/xbian-config/functions/language"

mk

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
4th Jul, 2013, 12:56 AM
Post: #12
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(4th Jul, 2013 12:25 AM)IriDium Wrote:  @Smiltie What version of OSX are you running and did you upgrade from Beta1 or Alpha5?
I've just logged on with my Mac (10.4) and Xbian-config looks perfect. I was using standard terminal, what program are you using?
Try terminal and see if that is better.

I'm on 10.8.4, I used terminal.
After changing the file, the Xbian-config UI looks okay again.
Find all posts by this user
4th Jul, 2013, 01:25 AM
Post: #13
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(4th Jul, 2013 12:56 AM)Smultie Wrote:  I'm on 10.8.4, I used terminal.
After changing the file, the Xbian-config UI looks okay again.

thanks. will commit the change.

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
4th Jul, 2013, 02:18 AM
Post: #14
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
It is working fairly well for me. Here are my comments

Working
  1. My shared sources (Music, Picture, Videos) are now added (was an issue with resources not being started up when xbmc started)
  2. Icons/images (textures)

No change/not working
  1. version 1.6.18 of tvheadend client is installed. xbmc indicates v 1.6.19 is available as an update, but selecting Update does nothing.
  2. (Edit: This was an issue with WinSCP's internal editor. Using Notepad as an editor resolved it.) My xbmc.log is still getting truncated.
  3. (Edit: This turned out to be a server mis-configuration...) My NFS shares are not appearing when I try to add a source. (they work with my other XBMC installs and my exports are shared with my entire network)


Thanks again!

Doug
Find all posts by this user
4th Jul, 2013, 02:51 AM
Post: #15
RE: XBian 1.0 Beta 1.1 Public testing
(4th Jul, 2013 02:18 AM)doug Wrote:  [*]My NFS shares are not appearing when I try to add a source. (they work with my other XBMC installs and my exports are shared with my entire network)

again please, more info would be appreciated. for example, what is the nfs server (unix/windows), what nfs version, what shows rpcinfo -p [server] etc etc.

by not appearing you mean add source -> browse -> network filesystem (nfs) I suppose ?

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
Thread Closed 


Forum Jump: