Thank you for your donation


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
28th Feb, 2015, 07:16 PM
Post: #1
No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
Software
XBian version: XBian 1.0 (Knockout) (kernel: Linux 3.18.7+)
XBMC/Kodi version: Kodi 14.2-BETA2 Git:2015-02-18-04acf2f-dirty (Compiled: Feb 18 2015)
Overclock settings: default

Hardware
Device type and model (e.g. Raspberry Pi Model A/B 256/512 MB, CuBox-i i4Pro, ...): Raspberry Pi 2 1GB Model B
Power supply rating: 2.1A
SD card size and make/type: SanDisk MicroSDHC Ultra 16GB
Network (Ethernet or wireless): Ethernet
Connected devices (TV, USB, network storage, ...): Onkyo TX-SR605 via HDMI -> Samsung Plasma with 1360x768 resolution, Logitech BT keyboard via USB dongle,

Log files
Link to logfile(s): http://xbmclogs.com/pdimacuqa

Problem description:
When I set the resolution to 1360x768, which is the naitve resolution for my plasma screen, I get no sound over HDMI. I've tried all possible settings with pass through and such but no luck. No sound in the XBMC GUI neither.

If i set the resolution to 1280x720 the sound works perfect. Obviously I want to use the correct resolution so that my screen is in no need of scaling the output.

How to reproduce:
Change resolution to 1360x768
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
28th Feb, 2015, 07:31 PM
Post: #2
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
please check your log and pastebin here as mentioned in rules
in a meantime try to add this line to your config.txt
Code:
hdmi_force_edid_audio=1

~~~~>>>Please always follow rules and read before you post<<<~~~~
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
28th Feb, 2015, 08:20 PM
Post: #3
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
(28th Feb, 2015 07:31 PM)rikardo1979 Wrote:  please check your log and pastebin here as mentioned in rules
in a meantime try to add this line to your config.txt
Code:
hdmi_force_edid_audio=1

Sorry that I missed the posting rule. Hopefully it looks better now. Anyhow I tried your suggestion with the hdmi_force_edid_audio=1 but it had no effect.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
28th Feb, 2015, 09:40 PM
Post: #4
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
(28th Feb, 2015 08:20 PM)jonpa Wrote:  
(28th Feb, 2015 07:31 PM)rikardo1979 Wrote:  please check your log and pastebin here as mentioned in rules
in a meantime try to add this line to your config.txt
Code:
hdmi_force_edid_audio=1

Sorry that I missed the posting rule. Hopefully it looks better now. Anyhow I tried your suggestion with the hdmi_force_edid_audio=1 but it had no effect.

I don't know a lot about this,
but maybe you resolution is detected as DVI, so no sound.

Try this
http://elinux.org/R-Pi_Troubleshooting#Sound_does_not_work_with_an_HDMI_monitor

and more info there :
http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=5062

Please read rules and do a search before you post! . FAQs . How to post log file? . Looking for answers? Please start here
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 01:58 AM
Post: #5
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
I tried:
hdmi_drive=2
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_force_edid_audio=1
hdmi_group=1
hdmi_mode=4

still sound, any ideas?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 02:01 AM
Post: #6
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
I think if you have a look at the command "tvservice" this might give you a better idea of what is going on. I can't remember the commands but "tvservice -a" gives an overview.

Also, have you enabled pass through? This might be causing the problem.

Also, try
hdmi_group=1
hdmi_mode=4

Please read before you post
How to post a log file

If you liked my help, click on "Thanks" to show your appreciation.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 02:36 AM
Post: #7
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
I have enabled passthrough. But if I disable it whith the 1360x768 resolution there is still no sound. I ran the tvservice commands:
tvservice -s
state 0x12001a [HDMI DMT (39) RGB full 16:9], 1360x768 @ 60.00Hz, progressive

tvservice -a
PCM supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max samplesize 24 b its.
AC3 supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
MPEG1 supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
MP3 supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
MPEG2 supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
AAC supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
DTS supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
ATRAC supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
DSD supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
EAC3 supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
DTS_HD supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
MLP supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
DST supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
WMAPRO supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.
Extended supported: Max channels: 8, Max samplerate: 192kHz, Max rate 2040 kb/s.


It seems that it is still in DMT mode even though I have hdmi_group=1 and hdmi_mode=4 in the config.txt.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 02:47 AM
Post: #8
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
Can you run:
tvservice -d tvservice.dat
edidparser tvservice.dat > tvservice.txt
and post tvservice.txt to http://www.pastebin.com

What happens with hdmi_group=2?

Please read before you post
How to post a log file

If you liked my help, click on "Thanks" to show your appreciation.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 02:51 AM
Post: #9
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
(1st Mar, 2015 02:47 AM)IriDium Wrote:  Can you run:
tvservice -d tvservice.dat
edidparser tvservice.dat > tvservice.txt
and post tvservice.txt to http://www.pastebin.com

What happens with hdmi_group=2?

here is the edid info http://pastebin.com/Y7EmzVcT

I will try hdmi_group=2
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 02:59 AM
Post: #10
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
Can you post tvservice again but without any overscan or hdmi parameters.

From the original tvservice post, it looks like your resolution is not supported but that could be the forced parameters.

Please read before you post
How to post a log file

If you liked my help, click on "Thanks" to show your appreciation.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 03:00 AM
Post: #11
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
Tried:
hdmi_group=2
hdmi_mode=39

39=1360x768 60 Hz

Still no sound. Stupid question, but the only thing I have to do to make the system read the config.txt is to reboot the RPi2 right?

(1st Mar, 2015 02:59 AM)IriDium Wrote:  Can you post tvservice again but without any overscan or hdmi parameters.

From the original tvservice post, it looks like your resolution is not supported but that could be the forced parameters.

Here is the edid info without any hdmi settings in config.txt http://pastebin.com/nz2prPii
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 03:20 AM
Post: #12
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
Yes but that mode doesn't have HDMI and audio support (If I'm reading the dump correctly) which would explain the issue. If so this is a hardware issue.

Can you try 1920x1080i @ 60 Hz (5)

hdmi_mode=5

Which should work.

What screen resolution do you get without any screen parameters in config.txt?

Yes, all you need to do is set the values in config.txt and reboot. They are read at boot.

Please read before you post
How to post a log file

If you liked my help, click on "Thanks" to show your appreciation.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 03:35 AM
Post: #13
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
(1st Mar, 2015 03:20 AM)IriDium Wrote:  Yes but that mode doesn't have HDMI and audio support (If I'm reading the dump correctly) which would explain the issue. If so this is a hardware issue.

Can you try 1920x1080i @ 60 Hz (5)

hdmi_mode=5

Which should work.

What screen resolution do you get without any screen parameters in config.txt?

Yes, all you need to do is set the values in config.txt and reboot. They are read at boot.

The sound works with
hdmi_group=1
hdmi_mode=5

If I have no settingss in the config.txt it selects the one I have selected in the GUI. Don't remeber the resolution it had the first time. Where in the tvservice dump do you read that 1360x768 has no audio support?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 03:41 AM
Post: #14
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
HDMI:EDID has HDMI support and audio support

The values above this value are ones that will work: So

#
HDMI:EDID found CEA format: code 4, 1280x720p @ 60Hz (native)
#
HDMI:EDID found CEA format: code 19, 1280x720p @ 50Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 5, 1920x1080i @ 60Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 20, 1920x1080i @ 50Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 3, 720x480p @ 60Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 18, 720x576p @ 50Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 15, 1440x480p @ 60Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 30, 1440x576p @ 50Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 36, 2880x480p @ 60Hz
#
HDMI:EDID found CEA format: code 38, 2880x576p @ 50Hz

Please read before you post
How to post a log file

If you liked my help, click on "Thanks" to show your appreciation.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2015, 05:05 AM
Post: #15
RE: No sound over HDMI 1360x768 but with 1280x720 it works
So you are saying that my receiver is not able to handle audio with a 1360x768 resolution?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: