Thank you for your donation


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
trying to install mt7610u (linksys ae6000)
1st Mar, 2016, 10:44 AM
Post: #46
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
(1st Mar, 2016 12:37 AM)Nachteule Wrote:  Seems you are at a dead point Undecided

Anyway, bought one TP-Link T2U for € 1,- yesterday and waiting now for delivery ...

Yeah, I'm thinking it's the kernel. Ubuntu's still using 3.13.0-77. I'm about to install knoppix to a usb stick, and see what I can do with it. It's using 4.2.2, so if I can get the driver installed, I'll see what speeds it gives. If somehow it works, then it's not the kernel. We shall see.

Is it possible it's just a matter of just not being able to read RT2870STA.dat? It's not that it can't find it... it just can't read it.

Code:
[    8.674501] no file read method
[    8.674537] Read file "/etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat" failed(errCode=-1)!
[    8.674565] 1. Phy Mode = 6
[    8.674592] 2. Phy Mode = 6

Or... is it the dat file needs more info inputted?

Code:
#The word of "Default" must not be removed
Default
CountryRegion=5
CountryRegionABand=7
CountryCode=CA
ChannelGeography=1
SSID=SHAW-5G
NetworkType=Infra
WirelessMode=13
EfuseBufferMode=0
Channel=0
BeaconPeriod=100
TxPower=100
BGProtection=0
TxPreamble=2
RTSThreshold=2347
FragThreshold=2346
TxBurst=1
PktAggregate=0
WmmCapable=0
AckPolicy=0;0;0;0
AuthMode=OPEN
EncrypType=NONE
WPAPSK=xxxxxxxxxxx
DefaultKeyID=1
Key1Type=0
Key1Str=
Key2Type=0
Key2Str=
Key3Type=0
Key3Str=
Key4Type=0
Key4Str=
PSMode=CAM
AutoRoaming=0
RoamThreshold=70
APSDCapable=0
APSDAC=0;0;0;0
HT_RDG=1
HT_EXTCHA=0
HT_OpMode=0
HT_MpduDensity=4
HT_BW=1
HT_BADecline=0
HT_AutoBA=1
HT_AMSDU=0
HT_BAWinSize=64
HT_GI=1
HT_MCS=33
HT_MIMOPSMode=3
HT_DisallowTKIP=1
HT_STBC=0
VHT_BW=1
VHT_SGI=1
VHT_STBC=0
EthConvertMode=
EthCloneMac=
IEEE80211H=0
TGnWifiTest=0
WirelessEvent=0
MeshId=MESH
MeshAutoLink=1
MeshAuthMode=OPEN
MeshEncrypType=NONE
MeshWPAKEY=
MeshDefaultkey=1
MeshWEPKEY=
CarrierDetect=0
AntDiversity=0
BeaconLostTime=4
FtSupport=0
Wapiifname=ra0
WapiPsk=
WapiPskType=
WapiUserCertPath=
WapiAsCertPath=
PSP_XLINK_MODE=0
WscManufacturer=
WscModelName=
WscDeviceName=
WscModelNumber=
WscSerialNumber=
RadioOn=1
WIDIEnable=1
P2P_L2SD_SCAN_TOGGLE=3
Wsc4digitPinCode=0
P2P_WIDIEnable=0
PMFMFPC=0
PMFMFPR=0
PMFSHA256=0
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2016, 01:06 PM
Post: #47
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
Well, I can guarantee it's not the kernel. Knoppix uses 4.2.2, and although I can't make a connection.. yet... it sees both my 2.4G and 5G access points. It also sees, and reads, the RT2870STA.dat file. That's where I'm stuck.. I need to edit it. I needed to physically put my 5G SSID and passkey, as well as select WirelessMode=3. The device would just keep blinking otherwise. I need my country code and channels and all that crap.. lol. I figured out the "Ca" part.. not the actual code. That's next.

Oh.. and it was the easiest install of all... cd the source folder, then just make.. make install. Nothing else was needed to copy anywhere or to insmod anything. Cool.

Code:
root@Microknoppix:/home/knoppix# iwlist ra0 scan
ra0       Scan completed :
          Cell 01 - Address: xx:xx:xx:xx:xx:xx
                    Protocol:802.11g/n
                    ESSID:"SHAW"
                    Mode:Managed
                    Frequency:2.412 GHz (Channel 1)
                    Quality=100/100  Signal level=-50 dBm  Noise level=-92 dBm
                    Encryption key:on
                    Bit Rates:57.5 Mb/s
                    IE: WPA Version 1
                        Group Cipher : TKIP
                        Pairwise Ciphers (2) : CCMP TKIP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
                        Group Cipher : TKIP
                        Pairwise Ciphers (2) : CCMP TKIP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: Unknown: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx​xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

          Cell 13 - Address: xx:xx:xx:xx:xx:xx
                    Protocol:802.11a/n
                    ESSID:"SHAW-5G"
                    Mode:Managed
                    Frequency:5.18 GHz (Channel 36)
                    Quality=94/100  Signal level=-53 dBm  Noise level=-92 dBm
                    Encryption key:on
                    Bit Rates:120 Mb/s
                    IE: WPA Version 1
                        Group Cipher : TKIP
                        Pairwise Ciphers (2) : CCMP TKIP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
                        Group Cipher : TKIP
                        Pairwise Ciphers (2) : CCMP TKIP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: Unknown: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx​xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

root@Microknoppix:/home/knoppix#



Code:
https://github.com/chenhaiq/mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
1st Mar, 2016, 04:15 PM
Post: #48
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
Success with 5G and kernel 4.2.2. In Knoppix anyway.. Tongue

Code:
knoppix@Microknoppix:~$ iwconfig
eth0      no wireless extensions.

eth1      no wireless extensions.

ra0       Ralink STA  ESSID:"SHAW-5G"  Nickname:"MT7610U_STA"
          Mode:Managed  Frequency=5.18 GHz  Access Point: xx:xx:xx:xx:xx:xx  
          Bit Rate=54 Mb/s  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Link Quality=100/100  Signal level:-57 dBm  Noise level:-105 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

lo        no wireless extensions.

knoppix@Microknoppix:~$

I needed to specify the device id's when creating the connections.. it's been a while since I've used Knoppix.

I also changed the CountryRegion=0 (US), even though I'm in Canada. I don't know if that had any effect though.. I set it about 5 different attempts before it actually connected. It was originally set for Netherlands (CountryRegion=5, CountryCode=DE).


So... there's hope. Just need to scour that source to see what he did for the pc platform, and use that for the arm compile. It needs to get past the reading of /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat error first. I'll leave that to someone who actually knows how to do that... lol.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2nd Mar, 2016, 12:20 AM
Post: #49
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
Wow, one more source an one more step forward to the final success Smile

In the new source there is a patch for file op's, maybe this solves the open error of the RT2870STA.dat file. (still waiting for delivery of my usb dongle Sad)

I'm wondering about the low connection speed of 54MBit/s. How long is the distance between Client and AP?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2nd Mar, 2016, 06:20 AM
Post: #50
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
(2nd Mar, 2016 12:20 AM)Nachteule Wrote:  Wow, one more source an one more step forward to the final success Smile

In the new source there is a patch for file op's, maybe this solves the open error of the RT2870STA.dat file. (still waiting for delivery of my usb dongle Sad)

I'm wondering about the low connection speed of 54MBit/s. How long is the distance between Client and AP?

15 feet. Tongue It could just be my service.

Code:
WiFi 802.11g (common) and 802.11a (rarely used residentially) operate at (up to) 54 Mb/s. and 802.11n (various incarnations) operates at (up to) 600 Mb/s.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2nd Mar, 2016, 07:05 AM
Post: #51
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
Yeah, but 11n is also specified for 5G netwoks. So theoretical it should be possible to establish a connection up to 150MBps (40MHz bandwith, 1 stream)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2nd Mar, 2016, 07:09 AM
Post: #52
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
btw... I applied it to the 2016.02.14 release, but still getting the reading of the .dat file issue. All I needed for the build was the headers..

Code:
$ sudo -s
$ apt-get update
$ apt-get install build-essential git make linux-headers-bcm2836 dkms

$ cd /home/xbian
$ git clone https://github.com/chenhaiq/mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916.git
$ cd mt7610u*

$ make clean
$ make
$ make install

$ nano /etc/network/interfaces

auto lo

iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp

auto ra0
allow-hotplug ra0
iface ra0 inet dhcp
wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
iface default inet dhcp

$ nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
        ssid="YOURWIFINAME"
        key_mgmt=WPA-PSK
        psk="YOURPASSWORD"
}


$ nano /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat

configure data for your needs


$ reboot

(2nd Mar, 2016 07:05 AM)Nachteule Wrote:  Yeah, but 11n is also specified for 5G netwoks. So theoretical it should be possible to establish a connection up to 150MBps (40MHz bandwith, 1 stream)

Maybe I chose the wrong WirelessMode then? Either that, or it's my provider.. "up to" doesn't mean that's what you actually get.

Forgot...

I even tried connecting via commandline...

Code:
iwconfig ra0 essid SHAW-5G key s:xxxxxxxxxxx

It didn't complain, but iwlist ra0 scan didn't show my 5G either.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
4th Mar, 2016, 09:13 AM
Post: #53
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
(1st Mar, 2016 12:37 AM)Nachteule Wrote:  Anyway, bought one TP-Link T2U for € 1,- yesterday and waiting now for delivery ...

Wow! - Where from?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
4th Mar, 2016, 10:16 AM
Post: #54
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
eBay
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
7th Mar, 2016, 06:40 AM (This post was last modified: 7th Mar, 2016 06:41 AM by Nachteule.)
Post: #55
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
Quote:So... there's hope. Just need to scour that source to see what he did for the pc platform, and use that for the arm compile. It needs to get past the reading of /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat error first. I'll leave that to someone who actually knows how to do that... lol.

Got my dongle last Friday and after fixing one issue (many thanks to xtknight on github) I'm be able now to establish a 135MBit/s connection on at a 2.4G network
Code:
ra0       Ralink STA  ESSID:"BigBellN"  Nickname:"MT7610U_STA"
          Mode:Managed  Frequency=2.437 GHz  Access Point: xx:xx:xx:xx:xx:xx  
          Bit Rate=135 Mb/s  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX   Security mode:open
          Link Quality=100/100  Signal level:-56 dBm  Noise level:-104 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

5G should also work, but for further tests I need a 5G AP first
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
7th Mar, 2016, 06:59 AM
Post: #56
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
(7th Mar, 2016 06:40 AM)Nachteule Wrote:  
Quote:So... there's hope. Just need to scour that source to see what he did for the pc platform, and use that for the arm compile. It needs to get past the reading of /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat error first. I'll leave that to someone who actually knows how to do that... lol.

Got my dongle last Friday and after fixing one issue (many thanks to xtknight on github) I'm be able now to establish a 135MBit/s connection on at a 2.4G network
Code:
ra0       Ralink STA  ESSID:"BigBellN"  Nickname:"MT7610U_STA"
          Mode:Managed  Frequency=2.437 GHz  Access Point: xx:xx:xx:xx:xx:xx  
          Bit Rate=135 Mb/s  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX   Security mode:open
          Link Quality=100/100  Signal level:-56 dBm  Noise level:-104 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

5G should also work, but for further tests I need a 5G AP first

I get 135MBits/s on 5G when running from my PC, it's just not that fast with the pi.

Code:
greenbag@lotusland:~$ sudo iwconfig
ra0       Ralink STA  ESSID:"SHAW-5G"  Nickname:"MT7610U_STA"
          Mode:Managed  Frequency=5.18 GHz  Access Point: xx:xx:xx:xx:xx:xx  
          Bit Rate=135 Mb/s  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx [2]   Security mode:open
          Link Quality=100/100  Signal level:-51 dBm  Noise level:-89 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

I tried the xtknight source.. it wouldn't compile for me. Sad
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
7th Mar, 2016, 07:14 AM (This post was last modified: 7th Mar, 2016 07:15 AM by Nachteule.)
Post: #57
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
Quote:I tried the xtknight source.. it wouldn't compile for me. Sad

Please be patient, I'll build a new kernel with this module included soon
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
7th Mar, 2016, 07:21 AM
Post: #58
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
(7th Mar, 2016 07:14 AM)Nachteule Wrote:  
Quote:I tried the xtknight source.. it wouldn't compile for me. Sad

Please be patient, I'll build a new kernel with this module included soon

What does dmesg report? Is it reading the "/etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat" file?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
7th Mar, 2016, 07:38 AM
Post: #59
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
Quote:What does dmesg report? Is it reading the "/etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat" file?

Yes, it does. This was the issue Smile
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
7th Mar, 2016, 07:39 AM
Post: #60
RE: trying to install mt7610u (linksys ae6000)
(7th Mar, 2016 07:38 AM)Nachteule Wrote:  
Quote:What does dmesg report? Is it reading the "/etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat" file?

Yes, it does. This was the issue Smile

What did you modify then?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: